Zonnepanelen op het dak!

01 mei 2021
:

Op De Klimboom werd vorige week een installatie van zonnepanelen officieel in gebruik genomen. Met veel voldoening kon directeur Toon Kuipers, in het bijzijn van Best Duurzaam en de installateur, het effect van de installatie zien op de verbruiksmeter.

BEST - Kindcentrum De Klimboom heeft de afgelopen jaren, in samenwerking met Best Duurzaam, veel tijd geïnvesteerd in het onderzoeken van mogelijkheden om het schoolgebouw zo goed mogelijk energieneutraal te maken. Dit heeft geresulteerd in diverse verbeteringen.

LED lampen

Zo is in 2019 na een inventarisatie, alle TL verlichting vervangen door LED lampen. Hierdoor wordt jaarlijks ongeveer 15000 kWh aan elektriciteit bespaard (ongeveer 30% van het oorspronkelijke verbruik). Naast de overstap op LED verlichting, is er ook besloten om zonnepanelen te laten plaatsen. De opbrengst van deze installatie zal het netto energieverbruik verder terugdringen.

Bij het onderzoek en de werkzaamheden heeft ook het educatieve aspect een belangrijke plek. Aandacht voor het milieu en de verduurzaming van onze leefwereld staan daarbij voorop, evenals de bewustwording daarvan bij leerlingen en ook de ouders.

Effect op klimaat

De zonnepanelen op het dak zijn er niet alleen om de energierekening terug te dringen. Ze bieden ook een mooi aanknopingspunt om de kinderen lerend bezig te laten zijn met duurzaamheid. Zo is in de entree van de school een display geïnstalleerd dat in één oogopslag toont wat de opbrengst van de zonnepanelen is en welk effect dat heeft op het klimaat.

Lespakket

Tot slot wordt er door ‘365Zon’, de aanbieder van de zonnestroominstallatie, een speciaal lespakket aangeboden voor in de klassen en zullen er gastlessen worden verzorgd door de experts van het bedrijf. Daarbij mogen ‘techniek en creatieve opdrachten’ natuurlijk niet ontbreken!

Kortom, een goede samenwerking van alle partijen, die heeft geleid tot een mooi resultaat. Goed voor de maandelijkse energiekosten, maar zeker ook een bijdrage aan het zuinig zijn op onze leefwereld. In dit geval geldt zeker: jong geleerd is oud gedaan!

Tegelijk met de oplevering van de 100 zonnepanelen ontving Toon Kuipers, directeur van KC de Klimboom, de eerste exemplaren van de cursus ‘Duurzaamheid’ uit handen van Arif Ural van 365Zon. Deze cursus zal als lesmateriaal voor de leerlingen worden gebruikt.

Media
  • zp